Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Kurumsal
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EDİRNE’DEN TÜRKİYE’YE AÇILAN LEZZET YOLCULUĞUNA UZUNKÖPRÜ KADIN KOOPERATİFİ DE DÂHİL OLDU

Edirne Valiliği tarafından, kentin yerel ürünlerinin tanınırlığını artırmak amacıyla kadın

Edirne Valiliği tarafından, kentin yerel ürünlerinin tanınırlığını artırmak amacıyla kadın kooperatiflerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan “Edirne Yöresel” markası, Türkiye genelinde örnek olmaya devam ediyor. Uzunköprü Kurtbey Kadın Kooperatifi’nin de aralarında bulunduğu birçok kooperatif, 14 Nisan Pazartesi günü TRT 1’de yayınlanan “ALİŞAN ile Hayata Gülümse” programına konuk oldu.

Programda, Rumeli ve Balkan geleneğinin eşsiz lezzetlerini ekran başındaki izleyicilerle buluşturan Uzunköprülü kadınlar; birbirinden lezzetli hamur işleri, börekler, tatlılar ve yöreye özgü birçok ürünü tüm Türkiye’ye tanıtma fırsatı yakaladı.

“Edirne Günü” olarak sunulan programda, Edirneli kadınların hazırladığı yöresel lezzetler ve ahşap, deri ile metal üzerine işlenen Edirnekari sanatı izleyicilerle buluştu. Edirne Şehir Gönüllüleri Vakfı Müdürü Hicran Bali, çalışmalar kapsamında kentteki çeşitli kooperatiflerden alınan 15 ürünle başlayan yolculuğun, 1 yılda 60 ürüne ulaştığını belirterek, “Her geçen gün pazarımız arttı, ürünler güzel olunca, kadınların elleri lezzeti olunca ilk etapta yerel marketler ve E-ticaretle başladığımız bu proje bugün tüm Türkiye’de bilinen ve örnek alınan bir proje oldu” dedi.

Üretilen ürünlerin kaliteli olmasıyla, projenin ülke çapında örnek alındığını belirten Bali, “Her geçen gün pazarımız arttı, ürünler güzel olunca, kadınların elleri lezzetli olunca ilk etapta yerel marketler ve E-ticaretle başladığımız bu proje bugün tüm Türkiye’de bilinen ve örnek alınan bir proje oldu. Tabii tek ürünümüz Meriç yer fıstığı değil. Bundan katma değer yaratarak yağını ürettik ki sağlık açısından yer fıstığı yağı da insan vücudunda etkisi olan bir lezzet. Yine yer fıstığı kreması yapılıyor kooperatif tarafından. Diğer kooperatiflerimizde mesela Keşan kooperatifimizde süt reçeli var. Hiçbir katkı olmadan saatlerce kaynatılarak yapılıp karamelize edilip kavanoza giriyor. Onda da çok talep görmeye başladı. Yine  Uzunköprü Kurtbey Kadın Kooperatifimiz, yöreye özgü pancar pekmezi, akıtma, mayka tatlısı, kurufasülye dolması, peynir helvası, mantı, ev baklavası, susamlı topka tatlısı, süt böreği gibi eşsiz lezzetleri sergiliyor.

İpsala ilçemiz de biliyorsunuz pirincin başkenti diyebileceğimiz bir bölge ve burada ne yapabiliriz diye düşünüldü. Merkez kooperatifimizin yaptığı pirinçli mantı var. Onu ilk etapta yerel marketlere tanıtımını yaptık ve epey bir sipariş de geliyor. Aslında bir yandan da kooperatifler arasında da etkileşim oluyor, birbirlerinden mal alıyorlar, ürün alıyorlar” diye konuştu.